Menüü toitainelise ja energeetilise väärtuse arvutamine ja kliendi vajadustega arvestamine > Inimese energia ja toitainete vajadus

 
 
 

Inimese energia ja toitainete vajadus

Nagu eelmisest peatükist aru saime, siis inimesed vajavad erinevalt energiat ja et seda energia vajadust täpsemalt hinnata, siis peab lähtuma igast inimesest individuaalselt.  Selleks et välja arvutada konkreetse inimese energiavajadus päevas võima kasutatda eelmises peatükis ära toodud Tervise Arengu Instituudi poolt välja antud trükiseid toidu- ja toitumissoovitustest.

Toiduenergia vajadus sõltub inimese:

  1. soost,
  2. vanusest,
  3. kehalisest  koormusest,
  4. lihasmassist.

Toidu energeetilise väärtuse mõõtühikuteks on kilokalorid (vanem mõõtühik, kuid meile omasem)  ja džaulid (uuem mõõtühik).

Energia mõõtühikute teisendamised:
  1 kcal = 1000 cal
  1 kJ= 1000 J
  1 kcal = 4,2 kJ

Inimese ööpäevasest toiduenergiast, mis on 100% peaks  moodustama:

  • süsivesikud    55-60%, sealhulgas suhkur 10%
  • rasvad            25-30% 
  • valgud            10-15% 
  • KOKKU                100%

Valku vajavad kasvavad lapsed ja noorukid ning sportlased rohkem, kui täiskasvanud.

1grammi toitainete energeetiline väärtus on järgmine:

  • 1 g süsivesikuid        4,1 kcal 17,2 kJ
  • 1 g valke                   4,1 kcal 17,2 kJ
  • 1 g rasvu ehk lipiide   9,3 kcal 38,8 kJ

Toidurežiimiks nimetatakse teatud kindlat korda, mille  kohaselt päevane toidu tarve kaetakse nii ajaliselt ja koguseliselt. Tabel 5.1.  iseloomustab toiduenergia jaotust päeva söögikordade vahel.

Tabel 1. Energia  jaotumine erinevate söögikordade vahel

Söögikord

Viie toidukorra puhul

päevasest energiast %

Kolme toidukorra puhul
    päevasest energiast    %

Keskmine toidukogus grammides

Hommikusöök

25

30

480g

Vahepala

8

 

 

Lõunasöök

30

45-50

800g

Vahepala

7

 

 

Õhtusöök

30

20-25

320g

Allikas: Rekkor,S E-õpe "Toitlustuse alused"

 

 
 

 

Menüü toitainelise ja energeetilise väärtuse arvutamine ja kliendi vajadustega arvestamine
 

Home