| Munade tähtsus ja kasutamine kulinaariasMunad sisaldavad täisväärtuslikke valke (12,5%), rasva (10,5 - 12,5%) ja teisi organismile vajalikke toitaineid. Munaroad on vähese kalorsusega ja kergesti valmistatavad. Munad parandavad toidu maitset, värvi ja välimust, tõstavad roogade toiteväärtust. Kuna muna keemiline koostis on mitmekülgne, kasutatakse toiduvalmistamisel ära muna järgnevaid omadusi: 
munavalge vahustub -  kasutatakse näiteks magustoitude ja küpsetiste valmistamisel
munakollane vahustub - kasutatakse näiteks magustoitude ja küpsetiste  valmistamisel
munakollane emulgeerib - tekib emulsioon, mida kasutatakse näiteks majoneesi valmistamisel
munavalge selitab - kasutatakse näiteks puljongite selgeks muutmisel 
munavalk koaguleerub (kalgendub) ja seob vedelikke  - kasutatakse näiteks vormiroogade valmistamisel.  Mune kasutatakse kulinaarias väga laialdaselt. Peamiselt kasutatakse kanamune (oeufs). |