1 etapp: Koguste teisendamine standardsetesse mõõtühikutesse
Toorained, mida vajame antud retsepti valmistamiseks

4 dl vett
0,5 dl suhkrut
2 sl kartulitärklist
1 sidruni mahl
Riivitud sidrunikoor
Kaunistus
1 dl vahukoort
2 sl suhkrut
Teisendame retseptis olevad kogused standardsetessse mõõtühikutesse, et saaksime neid täpsemalt mõõta
- 4 dl vett – teisendan liitritesse ja milliliitritesse
1l = 0,1 dl
4 dl * 0,1 = 0,400 l = 400 ml
- 0,5 dl suhkrut (vaata toiduainete kaalu ja mahu vahekorra tabelist), sealt leiad, et 1dl kristallsuhkrut kaalub 85g = 0,085kg
0,5 * 0,085 = 0,042kg = 42g
- kristallsuhkru võib ka mõõtnõus üle mõõte ja siis üle kaaluda.



- 2 sl kartuliitärklist (vaata toiduainete kaalu ja mahu vahekorra tabelist) sealt leiad, et 1 sl kartulijahu kaalub 12g = 0,012kg, mis on kaalult umbes sama, mis maisitärklis.
2 * 0,012 = 0,024 kg = 24g
- Ka kartilitärklise võib reaalselt üle kaaluda, mida kindlasti tehakse, kui juba retsepti katsetatakse köögis läbi


- 1 sidruni mahl ja koor. Sidrun kaalub keskmiselt 100g – 150g ehk ühe sidruni brutokaal keskmiselt on 0,100 – 0150 kg, et saada täpset kaalu kaalume ühe sidruni ja selle sidruni kaal on 131g = 0,131kg.

Seega TOORAINETE bruto kogused kilogrammides ja liitrites on järgmised:
Sidrunikissell
Vesi 400 ml = 0,400 liitrit
Suhkur 42g = 0,066 kg
Kartulitärklis 24g = 0,024 kg
Sidrun 131g = 0,131 l