Külmutatud magusroad > Parfee

 
 
 

Parfee

Parfeede (PARFRAIT) valmistamiseks kasutatavad toiduained on analoogsed jäätiste toorainetega. Tarrendaineid nende valmistamisel ei kasutata.

Parfee valmistamise toorained on:

  • Piim
  • suhkur
  • munakollane
  • 35% rõõsk koor
  • nime andev toiduaine (puuvilja- ja marjapüreed, marjad, lahustuv kohvi, šokolaad, pralinee vmt.

Parfee valmistamise tehnoloogia:

  • piim, osa suhkrut ja munakollased kuumutatakse vesivannil pidevalt segades paksenemiseni 
  • tekkinud  segu jahutatakse kiiresti, võimalusel kasutades jäävanni
  • sellesse jahtunud segusse lisatakse juurde parfeele nime- ja maitset andvad ettevalmistatud toiduained
  • vahustatakse rõõsk koor ülejäänud suhkruga
  • jahtunud muna-piimasegu  lisatakse õrnalt alt üles segades vahustatud rõõsale koorele, või ka vastupidi
  • parfee segu valatakse vormidesse ja asetatakse sügavkülmikusse külmuma  või ka jahutuskappi sügavkülma temperatuuri juurde
  • enne serveerimist võetakse parfee sügavkülmast tavalisse külmkappi, et ta saaks natuke pehmeneda
  • parfee lüüakse vormist välja ja lõigatakse sellest portsjonid

Parfeed serveeritakse samade lisanditega nagu jäätised.

Tähelepanekud:

  • parfee valmistamisel võib piima asemel kasutada ka näiteks magusaid veine
  • parfee valmistamisel ei tohi kasutada liiga palju vedelikku, näiteks vedelaid maitset andvaid toiduaineid (nagu näiteks kohv)
  • kasutatavate munakollaste kogus sõltub parfeele lisatavate maitset andvate toiduainete mahlasusest – mida suurema vedeliku sisaldusega need on, seda rohkem munakollaseid kasutatakse (seda tihedam jääb creme anglaise)
  • tervena kasutatavad marjad ja puuviljatükid võib enne parfee segule lisamist panna mõneks tunniks likku nt likööri või siirupisse 

 

 
 

 

 

Home