Juustu kasutamine toiduvalmistamisel > Sissejuhatus

 
 
 

Sissejuhatus


Prantslastel on ütlemine, mille kohaselt juust ongi elu.
Maailmas on juustusorte üle 1000, millest paljud on kohaliku tähtsusega juustud, teised aga ülemaailmselt tuntud juustusordid.


Mis on juust?
Juust on valgu- ja rasvarikas toiduaine, mida valmistatakse lehma-, kitse- või lambapiimast, -lõssist, -koorest, -petist või nende segust piimhappebakteritest juuretise lisamise, kalgendamise ning saadud kalgendist vadaku eraldamise teel. Pärast vadaku eemaldamist süüakse ülejäänud segu kas toorelt või erinevate valmimisastmete juures.  


Juust on organismi poolt kergesti omastatavate täisväärtuslike valkude ja asendamatute aminohapete allikaks. Ainult 2-3 viilu juustu ja umbes 25% päevasest valguvajadusest ongi käes.
Juustus on rohkelt A, D ja B rühma vitamiine ning paarist viilust juustust saame arvestamisväärse koguse nende vitamiinide päevavajadusest.

 

 
 

 

 

Home