Probleemsete toiduainete kalkuleerimine. > Vesi kalkulatsioonikaardil

 
 
 

Vesi kalkulatsioonikaardil

NB! Vee peab kindlasti kirjutama kalkulatsioonikaardile, kui ta jääb toidu sisse.

Kui kasutame vett ainult abivahendina keetmisel või aurutamisel, sellisel juhul ei pea kalkulatsioonikaardil vett ära mainim, ega ka kogust märkima. Kui aurutatakse köögivilju või keedetakse kartulit, siis ei märgita kalkulatsioonikaardile vett, sest keeduvesi kurnatakse kartulite pealt ära. Kui keedetakse liha või ka kala, eesmärgiga saada keedetud liha või kala ja hiljem ei kasutata kala keeduvett, ka siis ei pea vett mainima. Kui aga soovitakse kasutada keeduvette ka maitseköögivilju ja maitseürte, siis kui soovite, võite märkida ka vee kalkulatsioonikaardile.

Vesi jääb toidu sisse, kui valmistatakse näiteks suppe, kastmeid, putrusid, tarretisi, keedetud vahtusid jne. Samas tuleb kindlasti arvestada ka näiteks želatiinipulbri paisutamiseks mõeldud veega ning selle veega, mis želatiinilehed paisumisel tõmbavad endasse. Hakkmasside valmistamisel tuleb arvestada ka selle veega, kuhu panete saia või ka riivsaia likku.

Pastad ja tandained paisuvad vee arvelt. See tähendab, et pastad ja tangained võtavad kaalus juurde.

Alammenüü

 

 
 

 

Probleemsete toiduainete kalkuleerimine
 

Home