NÄIDE: Aprikoosikonserv kalkulatsioonikaardil:  
Joonisel 1 olev purk aprikoosikompotti maksab kaupluses 1,14 €. Kohupiimavahu sisse kasutatakse selle aprikoosikompoti seest ainult aprikoose, mis tükeldatakse sektoriteks.  Kuidas märgime sellise kompoti kohupiimavahu kalkulatsioonikaardile? 
  
Joonis 1. Aprikoosikompott 
Arvutame sellise aprikoosikompoti ühiku hinna 
- Võtame aprikoosi purgi hinnast maha käibemaksu 
  
1.14 € = 120%         x = 100% x = 1.14€ * 100%  = 1,14€/1,2 = 0.95€ (purgi hind ilma käibemaksuta)           120%  
- Arvutame aprikoosikompoti ühikuhinna 
  
Ühiku hind=1 kg hind (konservil) =   konservpurgi hind             = 0.95€ = 1,439€                                                  konserpurgi BRUTO kaal (kg)     0,660  
- Kuna aprikoosid kasutatakse ilma vedelikuta, siis peame leidma ka külmtöötlemise kao (kao%). 
  
kao %  = (bruto – neto)* 100% = (660 -390)* 100%= 41%                            (bruto)                        660 
 
|   | 
  | 
       Retsepti kaal | 
Valmistamise kaal | 
Hind 20%- ta |  
| TOIDUAINE | 
ühik | 
1 bruto | 
kao % | 
1 neto | 
x bruto | 
x neto | 
ühiku hind | 
koguse hind |  
| Kohupiim 9% | 
kg | 
0,075   | 
     0 | 
0,075 | 
0,750 | 
0,750 | 
3,066 | 
0,230 |  
| Piim | 
l | 
0,015   | 
     0 | 
0,015 | 
0,250 | 
0,150 | 
0,481 | 
0,012 |  
| Suhkur | 
kg | 
   0,015   | 
     0 | 
   0,015 | 
0,150 | 
0,150 | 
      0,865 | 
   0,013 |  
| Konservaprikoos | 
kg | 
   0,034 | 
    41 | 
   0,020 | 
0,339 | 
0,200 | 
      1,439 | 
   0,049 |  
| KAUNISTUS | 
  | 
  | 
  | 
  | 
  | 
  | 
  | 
  |  
| Konservaprikoos | 
kg | 
   0,017 | 
    41 | 
   0,010 | 
0,169 | 
0,100 | 
      1,439 | 
   0,024 |  
| Melissileht | 
kg | 
   0,001 | 
    26 | 
   0,001 | 
0,014 | 
0,010 | 
    15,444 | 
   0,021 |  
| tooraine (neto) kokku (kg/l) | 
 | 
0,136 | 
 | 
1 portsj.omahind | 
0,349 |  
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
 | 
hind käibemaksuga | 
0,419 |   
TEHNOLOOGIA:  
- Konservaprikoos nõrutada. 
 
- Kohupiim hõõruda suhkruga lahti, lisada piim ja tükeldatud konservaprikoosid. 
 
- Segada õrnalt alt üles. 
 
- Serveerida klaaspokaalists ja kaunistada konservaprikoosi ja melissilehekesega.
  
  
  
 |