Uus aasta tuleb seekord teisiti
Sel aastal tulevad pühad ja aastavahetus teisiti. Olgu siis ka see, mis peolauale kantakse, veidi teistsugusem. Rullbiskviiti teame ju kõik, osadele on see lemmikuks, teised suhtuvad võib-olla leigemalt, aga uudiseks pole see kellelegi. Meie kondiitrid pakuvad selleaastasele pühadelauale magusa rullbiskviidi asemel soolast – peediga värvitud biskviittaigen, mille vahel täidiseks suussulav pasteet – see on suurepärane alternatiiv teada-tuntud suupistele. Retseptid Ljudmila Butnik.
Punane peedirull maksapasteediga
Taigen
- 10 g suhkrut
- 4 muna
- 120 g jahu
- 50 g hapukoort
- 70 g taimeõli
- 120 g peeti
- 0,5 tl soola
- 5 g küpsetuspulbrit
Valmistamine
- Purusta blenderis peet, lisa või, munakollased ja hapukoor
- Sõelu ja sega jahu küpsetuspulbriga
- Klopi munavalged soola ja suhkruga lahti
- Lisage peedisegule jahu, seejärel lisa ettevaatlikult vahustatud munavalge
- Vala segu ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile
- Küpseta 180 kraadi juures umbes 10 minutit
- Jahuta valminud biskviidiplaat
Pasteet
- 200 g kanamaksa
- 50 g võid
- 100 g sibulat
- 150 g porgandeid
- 75 ml 35% vahukoort
- 10 g brändit
- Soola-pipart
- Kreeka pähkleid
Koori ja tükelda sibul ja porgand, haki sibul, riivi porgand, hauta umbes 20 minutit õlis. Lisa hakitud maks ja hauta veel. Lisa brändi, seejärel koor ja hauta tasasel tulel 5–7 minutit. Sega saumikseriga ühtlaseks massiks, maitsesta.
Määri biskviitdiplaat pasteediga ja rulli tihedalt kokku.
Porgandirullbiskviit küpsetatud paprika ja sinihallitusjuustuga
Taigen
- 10 g suhkrut
- 4 muna
- 120 g jahu
- 50 g hapukoort
- 70 g taimeõli
- 120 g porgandeid
- 0,5 tl soola
- 5 g küpsetuspulbrit
- Purusta blenderis porgandid, lisa või, munakollased ja hapukoor
- Sõelu ja sega jahu küpsetuspulbriga
- Klopi munavalged soola ja suhkruga lahti
- Lisage porgandisegule jahu, seejärel lisa ettevaatlikult vahustatud munavalged
- Vala segu ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile
- Küpseta 180 kraadi juures umbes 10 minutit
- Jahuta valminud biskviidiplaat
Juustutäidis
- 150 g toorjuustu
- 100 ml vahukoort
- 100 g sinihallitusjuustu
- 100 g Eesti juustu
- 350 g punast paprikat
- Taimeõli paprika määrimiseks
- Soola, pipart maitse järgi
Määri paprika õliga ja küpseta temperatuuril 220–240 kraadi, kuni see on must. Eemalda paprikalt koor, lõika puhastatud paprika 3-4 osaks. Riivi sinihallitusjuust ja Eesti juust peenel riivil. Lisa neile koor ja toorjuust. Sega ühtlaseks massiks. Lisa maitse järgi soola, pipart, sidrunimahla. Määri biskviidiplaadile juustutäidis ja aseta sellele paprikatükid. Rulli biskviit tihedalt kokku.
Soolane spinatirull krevettide ja krabipulkadetäidisega
Taigen
- 10 g suhkrut
- 4 muna
- 120 g jahu
- 50 g hapukoort
- 70 g taimeõli
- 90 g spinatit
- 0,5 tl soola
- 5 g küpsetuspulbrit
- Püreesta blenderis spinat, lisa või, munakollased ja hapukoor
- Sõelu ja sega jahu küpsetuspulbriga
- Klopi munavalged soola ja suhkruga lahti
- Lisage porgandisegule jahu, seejärel lisa ettevaatlikult vahustatud munavalged
- Vala segu ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile
- Küpseta 180 kraadi juures umbes 10 minutit
- Jahuta valminud biskviidiplaat
Lõhe ja toorjuustutäidis
- 100 g soolatud punast kala – jäta osa kalast kaunistuseks
- 50 g krevette
- 100 g toorjuustu
- 100 ml vahukoort
- 100 g krabipulki
- Maitseks sidrunimahl, soola, pipart
Lõika kala õhukesteks viiludeks. Vahusta toorjuust koos vahukoorega tugevaks vahuks. Haki krabipulgad. Lisa maitse järgi soola, pipart, sidrunimahla. Sega krabipulgad ja enamus krevettidest toorjuustu ja koore seguga.
Määri biskviidipõhi toorjuustukreemiga, lisa kalaviilud ja rulli tihedalt kokku.