Zero Waste Chefs EU, A PROPOSAL FOR THE KITCHENS OF THE FUTURE

Erasmus+ KA210-VET projekt 01.09.2023 – 31.08.2025
Projektis osales kolm partnerit:Ibiza Preservation (Ibiza keskkonna organisatsioon, juhtivpartner),IES IsidorMacabich(kutsekool), Tallinna Teeninduskool(Teko).
Projekti kood: 2023-1-ES01-KA210-VET-000159838 

Projekti üldine eesmärk oli vähendada toidu raiskamist toitlustussektoris ja aidata kaasa uute kokkade jätkusuutliku ja keskkonnaressursse säästlikult kasutava mõtteviisi, teadmiste ja oskuste arendamisele.
Projekti kolm peamist eesmärki olid: 
1. Koolitada toitlustusvaldkonna õpetajaid ja õpilasi keskkonnasäästlikkuse ja 0-kulu toiduvalmistamise teemal, et professionaalsed kokad kasutaksid sellist mõtteviisi köögis menüü planeerimisel, toidu valmistamisel, ja köögitöö korraldamisel.
2. Töötada välja moodul, mis aitab kokavaldkonna õpetajatel õpetada jätkusuutlikkuse teemat kokaõpilastele nii teoreetilistes kui praktilistes tundides.
3. Töötada välja universaalne ja üle Euroopa/üleeuroopaliselt kasutatav moodul (hea tava juhend), mis on kasutatav kokkasid ettevalmistavates koolides. 

Projekti tulemusel osalesid IES Isidor Macabichi ja Tallinna Teeninduskool õpetajad Erika Tangeri koolitusel ja said uusi teadmisi ning oskuseid järgmistes jäätmevaba ja jätkusuutliku toiduvalmistamise teemadel:
• toidujäätmete tekkemehhanism;
• menüü planeerimine lähtuvalt hooajalisusest, tooraine ökoloogilisest jalajäljest ning põhimõttest juurtest-lehtedeni;
• tooraine ja toidu säilitamine;
• jäätmete vähendamine köögis;
 
Projekti tulemusel oleme välja töötanud õppevahendi, mis on inspireeritud jäätmeteta toiduvalmistamisest ning suunatud eelkõige Euroopa toitlustussektori kutsekoolidele ja toitlustussektorile.  

Õppevahend sisaldab: 

  • terviklikku õppemoodulit,  
  • õpilaste poolt loodud retsepte, milles on ühendatud loovus, tehnika ja keskkonnateadlikkus.  
  • ülevaadet jätkusuutlikkest toiduvalmistamise tehnikatest, mis on seotud toidu planeerimise, säilitamise ja tooraine täieliku kasutamisega. 
  • näiteid erinevate Euroopa riikide ja kultuuride traditsioonilistest teadmistest toiduvalmistamises.  
  • avatud veebikursus (Zero Waste MOOC), kus jagatakse kolme projektipartneri kogemust jäätmeteta toiduvalmistamisest, mis on inspiratsiooniks Zero Waste filosoofia rakendamisel. 

 Materjal on kättesaadav, eesti, inglise, hispaania ja katalaani keeles – https://ibizapreservation.org/zero-waste-chefs/  

 Videomaterjalid on eesti keeles vaadatavad siin – https://www.youtube.com/playlist?list=PL9dS_9esSUmcm6d0czPBa7K_9gnwND0Dx  

 Tallinna Teeninduskooli õpetajad koostasid projekti tegevuste raames veel ka uue peatüki Teko kokkade õppevarasse “Nutikas kokk”. Zero Waste teemaline sisupeatükk annab ülevaate jätkusuutliku majandamise, ökoloogilise jalajälje, elurikkuse ning rohelise mõtteviisi põhialustest ning Zero Waste strateegia rakendamisest professionaalses köögis.

Projekti raames viisime oma koolis läbi rohepöörase õhtusöögi ja tänavatoidufestivali, mille kohta leiad videomaterjali ja ürituse kajastuse siit:

Teko roheõhtusöök 10.04.2025 

Teko tänavatoidufest 2025  10.05.2025

Teko rohepöörane õhtusöök artikkel