CULSUS PROJEKT

CulSus ehk Culinary Competences for Sustainable Cooking on projekt, mille kutsus ellu Berliini Tehnikaülikool Saksamaalt koostöös organisatsiooniga EPIZ (Saksamaa), Varna Ülikooli (Bulgaaria) ja Tallinna Teeninduskooliga. 

 Eesti poolt viisid projekti tegevusi läbi Pirje Pärimets (Teko kokaõpetaja), Astrid Maidla (Teko projektijuht) ja Maru Metspalu (Teko külalisõpetaja ja Eesti Peakokkade Ühenduse tegevjuht). 

 Projekti loomise ajendiks said küsimused, kuidas tulla toime praeguse maailma väljakutsetega, nagu kliimamuutused, loodushoid ja toidualane julgeolek? Aina olulisemaks saavad valikud kestlikuma toitumise, toidu tootmise ja valmistamise suunas. See ei tähenda targemate valikute tegemist ainult kodus vaid ka koolides, töökohtadel, toitlustusettevõtetes jne. 

CulSus projektis loodud õppevara eesmärk on anda tööriistad ja teadmised, et edendada hoiakuid kestlikuma toitumise ja toiduvalmistamise suunas, koolitades tulevasi kokkasid, samuti teisi toitlustuse ja külalislahkuse sektori töötajaid. 

Õppevara annab nii kirjasõnas kui visuaalselt hea ülevaate põhimõistetest, kestlikumate valikute tegemisest ja nende vajalikkusest, põhilistest taimsetest toorainetest, nende toiteväärtusest ja valmistusviisidest ning pakub alternatiive loomse toidu asendamiseks. 

Kokkade ja teiste külalislahkuse sektori töötajate teadmiste ja oskuste tõstmine, samuti hoiakute kujundamine on oluline. Töötajate teadlikest valikutest ja otsustest sõltub, kas liigume kestlikumas suunas või mitte. Toitlustamisel on oluline mõista jätkusuutlike põhimõtete järgi valitud tooraine kasutamise kõrval ka täisväärtusliku toitumise alustele, taimsest toorainest toitude valmistamise võimalustele, pöörates tähelepanu nii maitsete loomisele kui ka silmailule. 

Projekti tulemusel loodi neli õppematerjali: 

Vegan ja vegetaarse toitumise põhitõed 

Kuidas köögivilju jätkusuutlikult hoiustada, säilitada ja valmistada 

Kaunviljad 

Liha, kala ja juustu alternatiivid 

Teko tiim tegi õppematerjali liha, kala ja juustu alternatiividest. See lai teema puudutab otseselt ökoloogilist jalajälge ja tekitab arutelu kestlikumate valikute vajalikkusest. Kokkadena keskendusime põhiosas sellele, kuidas erinevaid tooraineid kasutada, valmistada täistaimseid alternatiive tuntumatele liha- ja kalatoitudele, milline on toitude toiteväärtus ja kuidas luua mitmekesist menüüd. 

Iga õppematerjali juurde loodud õppevideod pakuvad nii selgitusi kui ka õpetavad mõne toidu valmistamist nagu kaerajook, suitsumaitseline porgand, vahvlid, marineeritud spargli ja nori rull jms. 

Meie loodud videod – https://youtu.be/y-gcsFMyCuA ning https://youtu.be/a6RiIh5M17Y  

Õppematerjali saab kasutada iseseisvaks õppeks kui ka koolitundides. Õppematerjalis on õppijale loodud mitmeid ülesandeid, mille lahendamine paneb õppija kasutama uusi teadmisi ja aitab seda teemat paremini mõista ning omandada. Igat õppematerjali toetab õpetaja abimaterjal, mis aitab teemasid paremini avada, annab näpunäiteid ja pakub ülesannete lahendusi. 

Valminud on ka veebileht, kus leiab materjalid inglise, saksa, eesti ja bulgaaria keeles. See annab võimaluse uusi teadmisi omandada ka võõrkeeles: https://www.tu.berlin/en/b-nerle/research/projects/culsus  

Peale keskkonnasõbraliku toiduvalmistamise oli projektis oluline ka sotsiaalne aspekt ja omavaheline koostöö kolme rahvuse vahel – eestlased, sakslased ja bulgaarlased. 

Esmakohtumisel Berliinis projekti juhtivpartneri juures Berliini Tehnikaülikoolis lepiti kokku ajakava ja vastutusalad. Berliini kohtumise kohta saab lugeda pikemalt blogist siin: https://culsusberlin.weebly.com/  

Enamus tööd toimus veebi teel. Iga tiim tegi iseseisvalt tööd õppematerjalide loomisel, kuid vaheetappides anti üskteisele tagasisidet ja tehti parandusi koostöös. Igakuised veebikoosolekud aitasid hoida ülevaadet tehtud tööst ja tõhustada omavahelist koostööd. 

Projekti üheks osaks kujunes ka õpilaste kaasamine. Iga projektipartner pani kokku 4 liikmelise meeskonna, kes said õppematerjalidega tutvuda ning valmistasid ette jätkusuutlikke põhimõtteid arvestava 3-käigulise menüü. Oma menüüd ja toite esitleti kõigepealt veebikoosolekul ja seejärel valmistati need toidud projekti viimasel kohtumisel Varnas, Bulgaarias. Kaetud laud oli rikkalik, mitmekesine ja rahvusköökide nüansiga, mis avardas osalejate silmaringi ning pakkus tõelist elamust. 

Varna tegemiste kohta saab rohkem lugeda siit: https://www.teeninduskool.ee/?p=21814&preview=true

Projekti rahastas Saksamaa Föderaalne keskkonna-, looduskaitse-, tuumaohutuse ja tarbijakaitseministeerium (BMUV)