Kutseõpetaja Kristi Tiido üheksandat korda EuroSkillsi ekspert
Euroopa kutsemeistrivõistlused EuroSkills 2025 toimusid 9.–13. septembril 2025 Taanis, Herningis.
Rahvusvahelisest võistlusest võttis osa 597 andekat noort 32 riigist üle Euroopa. Noored panid end proovile 38 võistlusalal. Võistlejaid hindas 528 eksperti. Kaasatud oli 1000 vabatahtlikku ning külalisi ja külastajaid oli kokku ligi 100 000.
Eesti võistlejad saavutasid rahvusvahelisel areenil silmapaistvaid tulemusi.
-
Hõbemedali võitis florist Jarko Ilves Räpina Aianduskoolist.
-
Meisterlikkuse medali, mis antakse võistlejatele, kes saavutavad oma erialal rahvusvahelise kõrgtaseme, pälvisid:
-
kokk Anette Raasik (Tartu Rakenduslik Kolledž),
-
restoraniteenindaja Getter Juhe (Haapsalu Kutsehariduskeskus),
-
graafiline disainer Arli Orlovski (Tartu Kunstikool),
-
sõiduautotehnik Romario Voksepp (Kuressaare Ametikool),
-
IT-süsteemide administraatorid Andreas Gabriel Vannas ja Andreas Laaniste (Haapsalu Kutsehariduskeskus ja Tallinna Polütehnikum).
-
Meie võistlejaid saatsid treenerid ja eksperdid.
Suur rõõm on selle üle, et meie kooli kutseõpetaja Kristi Tiido oli juba üheksandat korda EuroSkillsi kokaeriala ekspert. Lisaks eksperdi rollile juhendas Kristi ka Anette Raasikut, kes õpib koka erialal Tartu Rakenduslikus Kolledžis. Anette treener koolis kohapeal oli õpetaja Kairi Timusk. Koos moodustati tugev meeskond: Kristi andis Anettele teadmisi ja oskusi, mida üks suurvõistlus võistlejalt ootab, ning Kairi treenis koolis Anette kokkamisoskusi. Treeningutega alustati juba veebruaris. Kristi sõnul oli Anette väga tubli ja suurepärase keskendumisoskusega.
Kolm võistluspäeva olid pingelised nii ekspertidele kui ka võistlejatele. Hommikud algasid kell 5 ja lõppesid kella 21.30 paiku. Kristi alustas eksperdina hindamist kell 8 hommikul ja lõpetas alles kell 20 õhtul, millele järgnes punktide andmine ja kokku lugemine. Koka erialal võistles 24 noort kahes vahetuses. Kristi hinnangul kujunes esikuusik juba visuaalsel hindamisel – sinna kuulusid traditsiooniliselt Põhjamaad (Soome, Rootsi, Taani ja Island), samuti Šveits ja Belgia.
-
Esimesel päeval tuli kokaeriala võistlejatel valmistada kalaeelroog lõhest ehk salmon bellevue, kus lubatud oli ka omalooming. Pearoog tuli valmistada valgest kalast.
-
Teisel päeval tuli teha taimne eelroog porgandist ning ravioolid, omaloominguks aga lemon meringue tart.
-
Kolmandal päeval tuli valmistada linnuliha pearoog ning ekleer. Kristi sõnul oli võistlusalal kasutusel teistsugune ahi kui koolis, mistõttu tuli kohapeal leiutada kuidas saavutada ekleeride küpsetamiseks nõutud tase.
Kristi kiitis, et lisaks headele võistlustulemustele oli ka võistluse korraldus väga heal tasemel – kõik sujus plaanipäraselt. Võistlusalal oli olemas kõik vajalik: tehnika, söögiriistad ja tooraine.
Veelkord suured õnnesoovid Anettele, Kristile ja Kairile esindamaks Eestit kõrgel tasemel rahvusvahelisel kutsemeistrivõistlustel.
Palju õnne kõikidele teistele võitjatele ja nende juhendajatele/ekspertidele.
Oleme väga uhked teie üle!
Pildid: Kristi Tiido, Kristi Tarik