16.-17. märtsil toimus Kuressaare Ametikoolis 10. korda kokaõpilaste kutsevõistluse „Kokakunst Kuressaares,“ millest võttis tänavu osa 16 kooli Eestist, Lätist, Leedust ja Itaaliast.
Tallinna Teeninduskooli esindasid 2. kursuse kokaõpilane Viola Djuževa (juhendaja Diane Sarapuu-Kelder), kes koos lätlasest võistkonnakaaslasega saavutas II koha ja 3. kursuse võistlusel sai Oleksandr Bozbei (juhendaja Maria Stulova) eripreemia. Oleksandri võistkonnakaaslane oli itaallane.„Külaliskoolid on kiitnud meie korraldust. Igal aastal tulevad ikka ja jälle küsimused, et millal kokakunst tuleb,“ rääkis ametikooli turismiteeninduse õppesuuna juhtõpetaja Ülle Tamsalu. „Esindatud on peaaegu kõik Eesti kokakoolid. Kui leedukad ja lätlased on meil kõik varem käinud, siis itaallaste lisandumine tänavu lisab juba natuke eksootikat.“
Neljapäeval võistlesid kaheliikmelistes loositud tiimides teise ja reedel kolmanda kursuse õppijad. „Sel aastal on teise kursuse õppijaid lausa 22, mitmest koolist on kaks võistlejat. Seetõttu oleme võistluse jaganud kahe õppeköögi vahel,“ märkis Tamsalu.
Võistlejad peavad neljatunnise võistlusaja jooksul valmistama etteantud toidukorvi kasutades pearoa, magustoidu ja üllatustoidu. „Õppijatel on lisaks tehnilistele kokaoskustele võimalik näidata oma loovust, meeskonnatöö ja suhtlemisoskuseid ja arendada stressitaluvust,“ märkis Tamsalu.
„Esmakordselt kasutame suurtelt kokavõistlustel pärit lahendust ehk eraldi maitsekohtunikke, kes võistlejaid köögis üldse ei näe. Nii saame tagada, et kõige olulisem – toidu maitse ja välimuse hindamine – oleks maksimaalselt erapooletu,“ lisas Tamsalu.
Kohtunikeks olid Toomas Leedu (Ku-kuu), Heinrich Liis (Noa), German Macharashvili (Rose), Rudolf Visnapuu (Noot), Taigo Lepik (Vabariigi Presidendi peakokk), Sander Väärt (Saaremaakera) ja Emmanuel Wille (Olde Hansa).
Palju, palju õnne võistlejatele ning juhendajatele!