Teko õpilased õppekäigul Tõrvaaugu Mahe talus
28. mail külastasid PK22-PE ( pagar-kondiiter ) õpilased koos õpetaja Aive Antsoniga Tõrvaaugu Mahe Talu, mis asub Raplamaal Vigala vallas. Õppekäik toimus teema Eritoitumine raames. Selles teemas õpitakse muuhulgas erinevate toitumisvajadustega inimeste küpsetamisega seonduvat ja toortatratooted sobivad hästi nii taimetoitlastele, diabeediga inimestele kui gluteenivaba toitumise korral.
Tutvusime tootmisega ja maitsesime leiba
Tõrvaaugu talu pererahvas tutvustas meile toortatra töötlemist. Toortatra eripära ongi selles, et tatra kuumtöötlemist ei toimu ning tera kest eemaldatakse mehhaaniliselt. Saime maitsta kuuma toortatraleiba, mis maitses imeliselt ja sinna juurde juua toortatraõie teed. Iga õppija sai endale kokku segada toortatraleivasegu just sellisena nagu hetkel parem tundus, sest perenaine jagas selleks päris mitut retsepti.
Õppijad tõid tagasisides välja, et nad eelnevalt toortatrast väga palju ei teadnud ning selline õppekäik oli väga kasulik. Toortatar on suure toiteväärtusega ning toortatrajahust küpsetamine kogub Eestis üha rohkem populaarsust. Toortatrajahu on ka väga hea küpsetamisel kokku segada teiste jahudega.
Meiega oli kaasas ka Prantsuse kutsekooli Kersa La Salle õpetaja, kes ütles, et Prantsusmaal tatar ei ole populaarne ja seda müüakse vaid väikeses sortimendis.
Tõrvaaugu Mahe Talu toortatra populariseerijana
Tõrvaaugu Mahe Talu on pereettevõte, mis tegeleb toortatra kasvatamise ja toortatratoodete tootmisega. Neil on oluline roll Eesti toortatrakultuuri edendamisel, sest nad võtavad hea meelega vastu külalisi ja korraldavad koolitusi. Nende toodete sortimendis on erinevad jahud, kruubid, kama, müsli, küpsised, pasta – ja kõik ikka toortatrast. Lähemalt saab vaadata siit: https://torvaaugumahetalu.eu/