DelRey šokolaadi- ja kondiitriärisse Belgiasse praktikale
Karin Kaldma lendas juuli alguses Belgiasse välispraktikale. Master Talent* (organisatsioon, kes Karini praktikat Belgia poolel korraldab) esindaja Krispijn ootas teda Brüsseli lennujaamas, et sõidutada Karin Antwerpenisse. Antwepen on Karini koduks terve järgmise poolaasta.
6. juulil, esmaspäeval ootas ees esimene tööpäev. Kolmapäeval kella nelja paiku kirjutas Karin sedasi: „Tööpäev sai läbi. Kõik läheb väga hästi. Sain aidata teha erinevaid šokolaadikomme, neid tehakse siin üle 1000 tk päevas. Vahepeal aitasin teha õunakorvikesi. Kõike antakse proovida ja maitsta. Mulle tundub kõik väga huvitav. Mulle meeldib siin väga töötada. Tööl aeg lausa lendab.“
Kõik töötajad räägivad omavahel kas saksa või inglise keeles, nii et keelebarjääri ei teki. Üks töötaja (teenindaja) oskab ka vene keelt!
DelRey šokolaadi- ja kondiitriäri, kus Karin praktiseerib, sai alguse juba 1949 aastal. Tegemist on perefirmaga, mis tänaseks tegutseb lisaks Antwerpenile veel ka paari poega Jaapanis.
Esimesel päeval üllatas Karinit, et sealsed magusate toodete kogused, mida valmistatakse on nii suured! „Mind üllatas see, et neil on sellised masinad šokolaadikommide valmistamiseks, mida ma pole kunagi näinud. Kolmandal tööpäeval sain ka ise proovida kasutada neid. Üks masin on selline, et paned kommivormid liinile, siis see masin paneb vormid šokolaadiga täis, raputab, et õhku välja saada ning pöörab need ümber, et see läheks seest välja. Hiljem paneb kondiiter need vormid külma ja pritsib sisse täidise juba teise masinaga, mis automaatselt reguleerib täidise kaalu. Ning lõpus pannakse kommid uuesti esimese masina alla, kus need uuesti šokolaadiga kaetakse.“
Juba nüüd, juulikuu alguses alustati valentinipäevaks südamekujuliste kommide valmistamisega. Eriti populaarsed pidid need olema Jaapanis, kus sõbrapäev on väga tähtis päev. Siis kingitakse komme kõikidele tuttavatele. Kuna DelRey-l on ka poed Jaapanis, siis poole oma toodangust saadavad nad valentinipäevaks just sinna.
Vaata ka šokolaadimasina videot!
või kuidas valmisatda sõbrapäevaks šokolaadikaru
* Master Talent on organisatsioon, kes aitab õpilasel leida endale sobiv praktikakoht Belgia tunnustatud tasemel restoranides ja kondiitri ja pagariärides. Lähemalt saab nende tööst lugeda siit.