24.-27.03.25 – Õpilaste rahvusvaheline koostöö Varnas, Bulgaarias 

Meie kooli 3. kursuse kokaõpilased Kaja Baburina, Tereesa Silvia Arder, Ergo Boisen ja Magnus Riim osalesid õpilaste rahvusvahelises koostöös Varnas, Bulgaarias. 

Õpilaste ülesanne oli tutvuda CulSus projekti raames valminud õppematerjalidega, saada juurde uusi teadmisi jätkusuutliku taimetoidu valmistamisest ning koostada ise mitmekäiguline menüü koos toiduretseptidega. Juhendajateks olid Maru Metspalu ja Pirje Pärimets. 

Oma menüüd ja toite tutvustati veebruaris Zoom veebikohtumisel kõikidele teistele õpilastele inglise keeles. 

Menüü:

Tervitussuupiste: seenepüree kamakrõpsuga 

Eelroog: kartulipannkook suitsumaitselise juurselleri, mädarõikamajoneesi ja marineeritud punase sibulaga 

Pearoog: kotlet peedi, kikerherne ja sojaga, soe kapsasalat mustsõstraga, lillkapsagratään ja pruun praekaste 

Dessert: marja-purukook tofuga, vanillikaste, mustikakompott 

Toidu pilte ja kirjeldusi vaata siit õpilaste esitlusest SIIN

Varakevadisse Varna linna Musta mere ääres oli tore jõuda, kuigi reisipäev sinna oli väga pikk. Koostöö bulgaarlaste ja sakslastega oli väga meeldejääv, tore ja inspireeriv. Valmistatud toidud olid mitmekülgsed ja põnevad. Meie õpilased said võimaluse näha kokaeriala õppimisevõimalusi Varna Ülikoolis ja ise nende õppeköögis toite valmistada. Olime väga oodatud ja kohalikud õpilased olid sõbralikud ning abivalmid. Saime tutvuda ka kohalike toiduturgude ja toiduga, samuti käia ekskursioonil veinimõisas ning teada saada sellele piirkonnale iseloomulike veinide tootmise eripära. 

Meie õpilased ütlesid, et juhendajad olid vahvad ja abivalmid, hoidsid alati tuju üleval, isegi pikkadel reisipäevadel. Loe veel, mida meie õpilased projektis osalemise kohta reisi järgselt jagasid: 

Kaja: „ Varem olin skeptiline tofu ja taimsete piimajookide suhtes, kuid nüüd mõistan, et need võivad olla väga maitsvad ja mitmekülgsed koostisosad. Kavatsen oma toidulauale lisada rohkem veganvalikuid ja katsetada taimseid alternatiive ka oma kokandustöös. Samuti mõistan nüüd paremini, kuidas planeerida menüüsid, mis on jätkusuutlikud ja tervislikud. Kuna erinevatel kokandusvõistlustel võib tekkida vajadus koostada veganmenüü, tunnen nüüd end selles palju kindlamalt. Lisaks hindan väga, et sain tutvuda teiste riikide õpilastega ja hoian nendega siiani ühendust. Heade kontaktide loomine kokanduse maailmas võib tulevikus olla väga kasulik – kunagi ei tea, millal mõni rahvusvaheline koostöövõimalus võib avaneda!

Tereesa: „Varnasse minek andis mulle võimaluse. Ma olen nii rahul sellega, et võtsin osa sellest projektist ja olin seal koos nende inimestega. See on nii tähtis reisida ja näha selliseid kohti teisest vaatenurgast.  Toit (eriti sellel reisil ja veel vegan toit) oli maitsev ja silmi avav. Ma ei muudaks selle hetke juures mitte midagi. Ainult positiivsed emotsioonid.

Magnus: „Olen rohkem valmis ja avatud kasutama veganretsepte ja tooraineid. See projekt andis võimaluse Bulgaaria ja Saksamaa vegan toitudega tutvuda. Käia riigis, kus varem pole käinud ja ilma selle projektita poleks ilmselt kunagi ka läinud.

Ergo: „ Projektis osalemine andis mulle kindlasti palju uusi ja huvitavaid teadmisi vegantoidu ja jätkusuutliku toidu tegemise kohta. Samuti kohtasin ka uusi huvitavaid inimesi reisi jooksul. Õpilasena olen rahul, et kool sellist võimalust pakub. Samuti tore ka teiste õpilastega koos istuda, rääkida ja kaarte mängida.

Hea Teko õpilane, projektis osalemine tähendab lisaenergia panustamist ülesannete täitmisel, kuid võib olla ka väga inspireeriv, silmaringi avardav ja teeb kindlasti suure kogemuse võrra rikkamaks! 

« of 2 »